fi Finnish sv Swedish

Sponsring: Mari trivs på toppen

Vi har turen att samarbeta med fantastiska enskilda idrottare som hämtar styrka från samma källa som oss: skogen och naturen. Även om tävlingens faktiska prestation ofta äger rum under specialbyggda förhållanden, görs det faktiska arbetet mitt i en stor publik och ett antal deltagare någon annanstans. Loppets prestanda är toppen av isberget under vilken tusentals timmar av ensam övning på spår, stigar och vatten.

Skidskytte Mari Ederin Som många andra finländare varar förhållandet med naturen en livstid. Mari kommer från en liten plats i norra Karelen och naturen har alltid varit nära:

- Barndomshemmet låg längs en slingrande väg och Mäkinen. Så jag har tillbringat hela mitt liv mitt i naturen. Fortfarande när jag saknar freden, letar jag efter skogen och höjderna, säger Mari.

Skidskytte som sport är sådan att de tuffaste repetitionerna och tävlingarna äger rum under byggda stadionförhållanden, men det mesta av träningen sker på långa löpningar i naturen:

- Det bästa med att träna sporten är mångsidigheten. Fitness utvecklas genom att röra sig i naturen, springa, cykla, åka skridskor, rodda, paddla, vad som än kommer att tänka på. De svåraste övningarna äger rum på slutna spår, men de största arbetstiderna görs mitt i naturen på långa fridfulla backar.

Mari kan inte nämna en så tydlig favorit från tävlingens arenor eller träningspass. Skidskytte som sport är sådan att det är svårt att ta sig till bosättningar och stadskärnor. Gemensamt för alla arenor är att naturen alltid finns där också:

- Höytiäinen kan ses i Kontiolahti och branta berg i Anterselva. Ett känslomässigt band är i slutändan det som gör en plats speciell. Det var till exempel fantastiskt att återvända till Enos vandringsleder i form av en trail trail (Kaltimo Kilipajuoksu).

Mari bor för närvarande i Thalgau, Österrike, och hennes favoritlandskap finns där, även om hon alltid är glad att återvända till sitt hemland finska landskap:

- I Thalgau är det möjligt att vandra över 1800 höga berg och utsikten från toppen är helt fantastisk. Jag njuter av känslan av att kunna stanna ner efter en lång vandring och titta på all skönhet runt den ett tag. När jag återvände till Finland njöt jag av de lugna sjöytorna och björkskogen. De har båda en viss känsla av renhet.

Natur och utomhusaktiviteter är mycket viktigt för Mari att tävla i skidskytte. Tävling inomhusidrott lockar inte kvinnor:

- Natur och frisk luft är det bästa jag vet. Ju äldre du blir, desto bättre kan du också stanna och känna din omgivning. Jag hämtar en enorm mängd energi från den idag och laddar batterierna mot den hektik som det moderna samhället erbjuder. Jag vet också med säkerhet att naturen är det största fallet varför jag fortsätter min aktiva livsstil även efter min karriär. Jag kunde inte leva utan den friska känslan i lungorna.


© 2021 Metsäkonepalvelu Oy. Alla rättigheter förbehållna. Drivs av Procentsats